חוקרת ראשית: אורית בנדס-יעקב צוות המחקר: אלכסנדרה גלמן, עדי ברמניס
תכנית חפציב"ה – חינוך פורמלי ציוני יהודי בברית המועצות לשעבר (להלן חמ"ע – חבר המדינות העצמאיות) מופעלת על-ידי משרד החינוך והסוכנות היהודית ב-45 בתי ספר יהודיים יומיים – דתיים, חרדיים וחילוניים בכל רחבי חמ"ע.
פרויקט "מסע שורשים" – מסע חינוכי אינטנסיבי בן שבוע ימים לאתרי מורשת העם היהודי והשואה במדינות חמ"ע או בפולין, הוא אחד מן הפרויקטים הבלתי-פורמליים לטיפוח הזהות היהודית, המתקיים בבתי הספר שבהם פועלת תכנית חפציב"ה. הפרויקט הוא נקודת שיא של תהליך למידה ושל פעילות חינוכית מתמשכת בנושאי הזהות היהודית והקשר לישראל.
"מסע שורשים" מפגיש את התלמידים המשתתפים בו עם ההיסטוריה של העם היהודי בברית המועצות ובמזרח אירופה בתקופה שלפני מלחמת העולם השנייה ובמהלכה – עם חיי הקהילה היהודית דאז ולעתים גם עם שרידיה, עם האמונה היהודית ולעתים אף עם זיכרונות משפחתיים. הפרוייקט נתמך על-ידי וועידת התביעות זה למעלה מעשור.
הסוכנות היהודית, מטה חפציב"ה משרד החינוך וועידת התביעות יזמו מחקר להערכת המסע לבלרוס אשר התקיים בשנת 2014. במסע השתתפו כ-250 תלמידים ואנשי צוות (מורים מקומיים, מורים שליחים ומורי דרך ישראלים דוברי רוסית).
המחקר בחן את השפעת המסע על הזהות היהודית, תחושת השייכות לעם היהודי ולקהילה היהודית במקום המגורים, על היחס לשואה, על הזהות הציונית, הקשר לישראל ועוד.
הפרסום כולל ממצאים מפורטים וכן לקחים והמלצות בנוגע למסעות מסוג זה.